Köyümüzde yüzyıllardır insanlar kaynak sularından içerek beslendiler. Yüce dağ Akdağ, aklığını biraz da yılın dokuz mevsimi üzerinde kar olmasından almıştır. Kışın karı, yazın soğuk suyu demektir. Akdağ sayesindedir ki köyümüzde zannederim hiç bir tarihte teyemmüm de yapılmamıştır. Çünkü köyümüzde en susuz mesafe teyemmümü gerektiren bir mili (dört bin adım= yaklaşık 1,6 km.) asla geçmez.
Çeşmelerimiz, köyümüzün ve arazilerimizin süsüdür. Her bir köylü hangi mekâna en yakın gözenin, derenin ve pınarın hangisi olduğunu bilir. Suyun adı köyümüzde zaten “göze”dir, “pungar”dır, “çeşme”dir, “çay”dır, “dere”dir, “çerme”dir, “kaynak”tır.
Sularımız da içimine göre tasnif edilmiştir. Tatlı suyumuz, acı suyumuz ve şorak suyumuz vardır. İnce suyumuz, kalın suyumuz ve sert suyumuz vardır. Buz gibi suyumuz, soğuk suyumuz, ılık suyumuz, sıcak suyumuz ve kaynar suyumuz vardır. Bir tekne ekmek yediren suyumuz da vardır, bir lokmayı boğaza tıkayan suyumuz da. Velhasıl suyumuz da insanımız gibi çeşit çeşittir.
Bitirmeden önce çeşmelerin araziye dağılmasında büyük emeği geçen merhum (Hacı Cafer) İbrahim Aksu‘ya ve onun izinden giden hayır sahiplerine Allah’tan rahmet diliyorum. Peygamberimizin sadaka-i cariye (akan, hiç kaybolmyan sadaka) müjdesine nail olması için dua edelim.
Bu başlık altında neleri yazacağız, nelerin resmi olacak?
Köyümüzdeki bütün gözelerin adını, adı yoksa yerlerini tek tek sayacağız. Mümkün olursa fotoğraflarını yayınlayacağız. Sulu derelerimizi, arazide köylümüzün başına gidip su aldığı yerleri tek tek sayacağız. Ancak şimdilik özellikle yapılmış çeşmelerin, pınarların adını aşağıda sayıyoruz.
Niyetimiz bu çeşmeleri tek tek tanıtmak: Yerini, suyunun kalitesini, özelliklerini, kimin, ne zaman, nasıl, niçin yaptırdığını, kimlerin özellikle hangi mevsimde faydalandığını, farklı özelliklerini hepsini kayıt altına almak istiyoruz. Bu konuda her türlü katkıya açık olduğumuzu belirtelim: Pungarın, çeşmenin adı, yeri, tanıtımı ve fotoğrafı konusunda her türlü katkılarınız sizin adınızla birlikte yayınlanacaktır. Bir çeşmenin tanıtımı da sizden olsun, böylece o aktığı müddetçe adı da var olur ve size de sevap yazılmaya devam eder, inşaallah.
Konu Başlıkları
- Hacı Cafer İbrahim Aksu (Köyümüzde çeşmelerin yapımının piri)
- Su kaynaklarımızın kullanımı
- Çay
- Sulu dereler (tek tek)
- Arklar
- Çay kenarındaki ve arazideki gözeler (tek tek)
- Acısu
- Aksu
- Aşağı Çeşme (Köyiçinde)
- Cumanın Pungarı
- Çakmaktaşı Pungarı
- Çatağın Pungarı
- Çerme
- Çingene Çukurlarındaki su
- Çolağın Pungarı
- Dana Pungarı (eski)
- Dana Pungarı (yeni)
- Eysüpensin Su
- Eyüb’ün Pungarı
- Gölyer’in Pungarı
- Gözeler (Akdağ)
- Gözeler (Orcuk?un Dağı)
- Güllünün Pungarı
- Güynes’in Pungarı
- Hacının Pungarı
- Hığerin Pungarı
- İğasorun Başındaki Çeşme
- Karşının Su
- Kotkotun Pungarı
- Kovuşun Çeşme (Köyiçinde)
- Köşmekin Pungarı
- Kuntuvarın Suyu
- Nohralı Pungarı
- Orta Çeşme (Cami?nin Çeşmesi)
- Orta Pungar
- Şabanın Pungarı
- Tarmut’un Pungarı
- Yukarıki Çeşme (Köyiçinde)
Bir yorum yazın