2, 3, 4 yaşındaki bir kaç çocuk, bir büyüklerinin eşliğinde eğleniyorlar. Eller karışık bir şekilde üst üste gelecek şekilde ve işaret parmağıyla başparmakla alttaki ellin derisini sıkmaktadır. Başlanır eller aşağı yukarı sallanmaya. Sallanırken aşağıdaki tekerleme söylenir. İşte bu küçük çocukların eğlencesi “Cim Cim Cim Ana”dır.
Aynı oyunun farklı yörelerde farklı tekerlemeleri vardır. Biz geçimimizin dayalı olduğu arpa, buğday ve sarıkoyunu söyleyip eğlenirken, başka memleketler kendi geçimleriyle, kültürleriyle tekerlemelerini söylüyorlar. Karşılaştırma olsun diye, işte size iki örnek: Biri bizim “Cim Cim Cim Ana”, diğeri Rize’den “Çimi Çimi Çirona”. Form ve şekil aynı; içerik ve sözler farklı.
CİM CİM CİM ANA Cim cim cim ana Arpa buğda bi yana Sarı koyunun saçaği İsmayıl'ın biçaği Dedemgilin bacaya Pıırrrrrrrrrrrrrrrrrrr (Kollarla kuş olup uçma hareketiyle birlikte)
ÇİMİ ÇİMİ ÇİRONA Çimi çimi çirona Atladı Kaçiran?a Kaçiran'ın kızlari Koyun kakaçilari Girerler hıyarluğa Yerler atiçileri Gılii gılii gılii gıliii (Çocuğu koltuk altından gıdıklama hareketiyle birlikte)
Sözlük:
Saçak: Koyunun kırpılmış yünü.
Atiçi: Körpe, taze hıyar.
Kakaçi: Koyun pisliği. Köyümüzdeki adı ise “gıgi“.
Kaçiran: Rize’de bir köy adı. Yeni adı Zincirliköprü Köyü.
Hıyarluk: Hıyarlık, salatalık bahçesi.
Eşref ALTAŞ
Çim çim çirona,
Atladi kaçarana,
Kaçara’nin kizlari,
Yamuktur bacaklari.
Şeklinde söylenirdi. Çocukluğumdan hatırlıyorum. Büyüklerimiz kaçaran köyünden Sakarya’ya göçmüşler. Dedem köyün yeni adının Elmalı olduğunu söylerdi.
Katkınız için teşekkür ederim.
Salaha deresinin Potamya deresiyle Askaroz’a kavuştuğu yerdeki eski köprünün adı Zincirliköprü ve oradaki köyün adı da Kaçiran yeni adı Zincirliköprü Köyü. Ben yukarıdaki oyun sözlerini bizzat Kaçiran’ın kızlarından öğrenerek yazdım.
Kaçaran yani Elmalı ise Salaha’nın daha yukarısında. İkisi ayrı köyler yani.
Aynı oyunu her köy kendine göre söyleyip uyarlamış ki zaten ben de ana yazıda bunu diyorum.
kaçiran değil kaçaran ve kaçaranın yeni adı zincirli köprü değil elmalı köyü dür
Merhaba
Salaha deresinin Potamya deresiyle Askaroz’a kavuştuğu yerdeki eski köprünün adı Zincirliköprü ve oradaki köyün adı da Zincirliköprü Köyü., eski adı da Kaçiran.
Kaçaran yani Elmalı Köyü ise Salaha’nın daha yukarısında. İkisi ayrı köyler yani.