Haydi Sılaya

Bu sözü hayatımızın sonuna kadar unutamayız. Peki anlamı nedir? Sözlük anlamı; -ulaşma varma kavuşma- uzakta bulunduğu memleketine, vatanına, ailesine kavuşma.

Sosyal hayatta anlamı ise “Nerelisin?” diye sorulduğunda verilen cevaptır. HER AŞIĞIN BİR AHI VARDIR. Her insanın da bir SILAsı vardır.

Sıla’ya hasret veya sıla hastalığı (daüssıla) çok yaygın bir hastalık ama çaresi her zaman olan bir hastalıktır. İnsan sılasını ve soy kütüğünün doğduğu yeri unutamaz. Ömrünün çok kısa bir bölümünü geçirmiş olsa da o ömrü zamanını unutamaz. Sıla insanın benliğidir. Hücrelerinin oluşumunu sağlayan gıdalarının yetiştiği toprakları unutan, inkâr eden haramzadedir.

İnsan doğduğu yere benzer. Bizler verimli ve merhametli insanlarız. Tıpkı toprağımız gibi…

Sıla bizi biz sılayı özleriz. Havasıyla şivesiyle toprağı ve suyu ile özleriz. Darus-sıla gözümüzde tüter.

Bizler sılayı ziyaret ile yaz mevsimini iki defa yaşarız.

Düşünün temmuz ayında Oltuya gittiniz. Orada daha yaz yeni başlamıştır. Yaylalar çiçek dolu. Sular şırıl şırıl akıyor. Dağlar yeşillenmiş yayla zamanı koyunlar meleşir kuzular gelir.

Sılayı rahim dini vecibedir. Mukaddesatı sağlam olan bizler sılayı rahimi her zaman yaşatmalıyız. O zaman ne duruyoruz,

HAYDİ SILAYA.

Loading

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Bir yorum yazın

İsim girişi zorunlu, E-posta girişi isteğe bağlıdır. E-posta hesabınız yayımlanmayacaktır.

1 Yorum

  1. Kadir ALTAŞ

    Ahmet sıla mefhumunu ve önemini çok güzel anlatmışsın. Bu sıla yolculuk konusunda birbirimizi teşvik hatta mecbur etmemiz gerekiyor. ne kadar yoğunluk olursa olsun durumu iyi olan köylülerimizin en azından dağ gününün olduğu hafta sılaya gelip şu an tam anlamıyla gelenekselleşen bu birlikteliğin devam etmesini sağlaması gerekir.
    Bu yaz hep beraber sılada görüşmek üzere…

© 2024 iNCi KöYü